BOKA DIREKT - garanterat bästa prisSevärdheter

SEVÄRDHETER PÅ ÅLAND

På Åland finns mycket att se och uppleva på liten yta. Fasta Åland – som ålänningarna kallar sin huvudö – är nämligen inte större än 45 km från norr till söder och 50 km från öst till väst. Det gör det lätt att åka runt och upptäcka hela Åland. En sightseeingtur i öriket bjuder på allt från medeltida slott i Kastelholm och sjöfartsstaden Mariehamn med segelfartyget Pommern till alla fina museer och det vackra skärgårdslandskapet. Missa inte heller upplevelser av åländsk konst, hantverk och design.

VÅRA ÅLANDSTIPS:

 • Ålands sjöfartsmuseum och museifartyget Pommern
  Stolt och vacker ligger hon för ankar i Mariehamns västra hamn. Den fyrmastade stålbarken är över 100 år gammal. En gång seglade Pommern på världshaven, idag hälsar hon dig istället välkommen ombord och
  låter dig återuppleva segelsjöfartens era. Missa inte ett besök på det fina sjöfartsmuseet i Mariehamn. Här finns ett fantastiskt auditorium, ett bibliotek med härlig utsikt, läsplatser, forskarum, modellverkstad och ett alldeles eget rum för barnen. Överallt i museet finns det stationer där man får pröva på olika saker, till exempel att angöra en brygga i fartygssimulatorn!
   
 • SALT och Sjökvarteret
  Bland Sjökvarterets röda bodar i den östra hamnen samsas båtbyggartraditioner och konsthantverk om utrymmet. Guldviva Smyckesmedja, ateljé Sea, P-Å Silversmeden och framförallt hantverkshuset SALT, en riktig pärla för dig som uppskattar det vackra och handgjorda.
   
 • Mariebad
  Badhuset vid strandkanten är en favorit bland både stora och små. Medan barnen plaskar och leker i äventyrsbadet och tumlar ner i vattenrutschkanan kan de vuxna unna sig massage eller avkoppling i
  bubbelpoolen. Varma sommardagar är sandstranden utanför en given vinnare.
   
 • Lekfullt lärande i Smart Park
  2015 var det premiär för nya Smart Park på Åland. Namnet kommer sig av att man efter ett besök helt enkelt ska vara lite smartare, trots att man egentligen har lekt sig igenom en hel dag. Smart Park bygger på pedagogiska upplevelser, att lära sig av leken. Bland parkens attraktioner finns en vattenlekplats som illustrerar slaget vid Bomarsund. På parkens bilbana får barnen köra mjölk till mejeriet, grönsaker till förädlare och på så sätt lära sig var vår mat kommer ifrån. Man kan bygga sandslott, köra båt, klappa djur, bygga koja, köra Segway och spela äventyrsgolf. Redig, åländsk husmanskost finns att köpa men man kan också ta med sig egen picknick att äta i gräset eller vid picknickplatserna. Inomhus finns ett experimentarium och en illusionsbana som leker med hjärnan. Smart Park är utformad i samarbete med parkdesignern Christian Bjering, känd för hundratals nöjesparker i hela världen, och fokus ligger på det unika åländska. Avstamp har tagits i det lokala samhället, historian och näringslivet. Smart Park är en kreativ och interaktiv upplevelse med hög lekfaktor.
   
 • Smakbyn
  För dig som är intresserad av mat och lokalproducerade råvaror är Smakbyn ett bra tips. Smakbyn som har öppet året runt öppnade för drygt ett år sedan i Kastelholm, Sund. Här hittar ni restaurang, bränneri och försäljningsbod för lokala mathantverk allt under ledning av Michael Björklund - årets kock i såväl Finland som Sverige och känd från fleratal populära tv-program och kokböcker.
   
 • Kastelholms Slott
  Känn historiens vingslag. Besök Kastelholms Slott, en välbevarad slottsruin i Sunds kommun. Slottet byggdes någon gång mellan 1370–1380 och är den enda medeltida befästningsanläggning som finns bevarad på Åland. Kung Gustav Vasa bodde här några månader 1556 och under hösten 1571 satt Erik XIV och hans fru Karin Månsdotter fängslade i slottet. Sommartid är slottet öppet alla dagar. I närheten hittar du även Fängelsemuseet Vita Björn och friluftsmuseet Jan Karlsgården.

 

HISTORISKA SEVÄRDHETER

För dig som är intresserad av historia kan Åland erbjuda många fina sevärdheter. Särskilt i Sunds kommun ligger kulturminnena tätt. Här kan du till exempel besöka Bomarsunds fästningsruiner, Kastelholms slott och Jan Karlsgårdens Friluftsmuseum.

KYRKOR

Ålands kyrkor är speciella. De är ofta små och många är byggda i den röda graniten som kännetecknar öarna. Sammanlagt finns 16 kyrkor i öriket och många av dem härstammar från medeltiden. Kyrkan i Jomala är en av de äldsta bevarade stenkyrkorna i Finland. Yngst är S:t Görans kyrka i Mariehamn från 1927.

PÅ LANDSBYGDEN

* Bomarsunds fästningsruiner, Sund – obemannad sevärdhet
* Borgboda fornminnesområde med Idas stuga, Saltvik – obemannad sevärdhet
* Gamla postvägen
* Kastelholms Slott, visningar sommartid
* Kungsö batteriberg, Jomala – obemannad sevärdhet
* Lemböte kapellruin, Lemland – obemannad sevärdhet
* Sålis batteriberg, Hammarland – obemannad sevärdhet

I SKÄRGÅRDEN

* Klosterkällaren/Franciskuskapellet, Hamnö, Kökar – öppet året runt

GUIDADE RUNDTURER

Gör en utflykt under din vistelse på Åland och upptäck allt vad öriket har att erbjuda, gärna i sällskap av en kunnig guide. Med guiden hittar du guldkornen, tillsammans besöker ni alla intressanta sevärdheter.