Upptäck Åland

Våra tre Ålandhotels Pommern, Savoy och Adlon ligger alla i Mariehamn, som är Ålands enda stad. Både Åland och Mariehamn bjuder på mängder av upplevelser och aktiviteter.

Mariehamn är en småstad med ett utbud som närmar sig storstadens. Förutom gott om restauranger och shopping kan du besöka sevärdheter som fartyget Pommern och Ålands sjöfartsmuseum. Även Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum är väl värda ett besök, eller två.

En fördel med småstaden är att allt ligger på bekvämt promenadavstånd. Strosa gärna runt i Sjökvarteret eller promenera till badhuset Mariebad eller badstranden Lilla holmen för ett dopp. 

Många sevärdheter

Även på övriga Åland finns mycket att se och uppleva på liten yta. Fasta Åland – som ålänningarna kallar sin huvudö – är nämligen inte större än 45 km från norr till söder och 50 km från öst till väst. Det gör det lätt att åka runt och upptäcka hela Åland. 

Sightseeing i öriket bjuder på allt från Bomarsunds fästningsruiner och Kastelholms medeltida slott till alla fina museer och det vackra skärgårdslandskapet. Upptäck också åländsk konst, konsthantverk och design. Den är vi väldigt stolta över!

Våra bästa Ålandstips!

Här har vi samlat några av våra favoriter bland allt roligt som finns att se och göra på Åland.

Ålands sjöfartsmuseum och fartyget Pommern

Stolt och vacker ligger hon för ankar i Mariehamns västra hamn. Den fyrmastade stålbarken är över 100 år gammal. En gång seglade Pommern på världshaven, idag hälsar hon dig istället välkommen ombord och låter dig återuppleva segelsjöfartens era.

Missa inte ett besök på det fina sjöfartsmuseet i Mariehamn. Här finns ett fantastiskt auditorium, ett bibliotek med härlig utsikt, läsplatser, forskarrum, modellverkstad och ett alldeles eget rum för barnen. Överallt i museet finns det stationer där man får pröva på olika saker, till exempel att angöra en brygga i fartygssimulatorn!

Ålands sjöfartsmuseum

Pommern

Sjökvarteret

Bland Sjökvarterets röda bodar i den östra hamnen samsas båtbyggar­traditioner och konsthantverk om utrymmet. Guldviva Smyckesmedja, P-Å Silversmeden, konstnären Jonas Wilén och framförallt hantverkshuset SALT, en riktig pärla för dig som uppskattar det vackra och handgjorda. Under juli ordnas guidade turer i Sjökvarteret, boka och läs mer på hemsidan.

Sjökvarteret

Badhuset Mariebad

Badhuset vid strandkanten i Mariehamns östra hamn är en favorit bland både stora och små. Medan barnen plaskar och leker i äventyrsbadet och tumlar ner i vattenrutschkanan kan de vuxna unna sig massage eller avkoppling i bubbelpoolen. Varma sommardagar är sandstranden utanför en given vinnare.

Mariebad

Familjeparken Smart Park

Namnet kommer sig av att man efter ett besök helt enkelt ska vara lite smartare, trots att man egentligen har lekt sig igenom en hel dag. Smart Park bygger på pedagogiska upplevelser, att lära sig av leken. Bland parkens attraktioner finns en vattenlekplats som illustrerar slaget vid Bomarsund. På parkens bilbana får barnen köra mjölk till mejeriet, grönsaker till förädlare och på så sätt lära sig var vår mat kommer ifrån.

Man kan bygga sandslott, köra båt, klappa djur, bygga koja, köra Segway och spela äventyrsgolf. Redig, åländsk husmanskost finns att köpa men man kan också ta med sig egen picknick att äta i gräset eller vid picknickplatserna. Inomhus finns ett experimentarium och en illusionsbana som leker med hjärnan.

Smart Park är utformad i samarbete med parkdesignern Christian Bjering, känd för hundratals nöjesparker i hela världen, och fokus ligger på det unika åländska. Avstamp har tagits i det lokala samhället, historian och näringslivet. Smart Park är en kreativ och interaktiv upplevelse med hög lekfaktor.

Smartpark

Smakbyn

För dig som är intresserad av mat och lokalproducerade råvaror är Smakbyn och området kring Jan Karlsgården i Kastelholm, Sund, ett bra tips. Här hittar du restaurang, bränneri och försäljningsbod för lokala mathantverk allt under ledning av Michael Björklund – årets kock i såväl Finland som Sverige och känd från flera populära tv-program och kokböcker.

Smakbyn

Kastelholms slott

Känn historiens vingslag. Besök Kastelholms Slott, en välbevarad slottsruin i Sunds kommun. Slottet byggdes någon gång mellan 1370–1380 och är den enda medeltida befästningsanläggning som finns bevarad på Åland. Kung Gustav Vasa bodde här några månader 1556 och under hösten 1571 satt Erik XIV och hans fru Karin Månsdotter fängslade i slottet. Sommartid är slottet öppet alla dagar. I närheten hittar du även Fängelsemuseet Vita Björn och friluftsmuseet Jan Karlsgården.

Museum.ax

Bomarsunds besökscenter

I dag finns bara ruinerna kvar efter den magnifika ryska fästningen i Bomarsund. Även om byggnadsverket till stora delar förstördes under Krimkriget år 1854 räknas ruinerna som en av Ålands främsta sevärdheter. 

Kombinera gärna din tur till Bomarsund med ett besök i Bomarsunds besökscenter, som öppnade i juni 2022. Här får du bekanta dig med fästningen och ta del av historien innan du fortsätter med egna upptäckter bland ruinerna.

Bomarsunds fästningsruin och besökscenter

Två barn viftar med Ålandsflaggor i famnen på en vuxen.

Åland i korthet

Invånare: cirka 30.000
Språk: svenska
Valuta: euro € är officiell valuta men de flesta serviceställen tar även emot svenska kronor
Tid: östeuropeisk tid
Totalareal: 6 787 km2
Sammanlagt fler än 6.700 öar varav 60 är bebodda

Visste du att:

  • 23% av Ålands el kommer från vindkraft? Andelen växer hela tiden. I dag finns det 19 vindkraftverk men antalet växer.
  • det finns 912 km allmän väg på Åland? 30 broar? Och åtta lokala färjeförbindelser mellan öarna så kan du ägna många dagar åt att åka runt på hela Åland.
  • på Åland finns Finlands största och äldsta chipsfabrik? Att det finns en vingård på Åland? Och inte ett enda McDonalds? (Men flera andra hamburgerställen och massor med annan god mat)
  • vi pratar svenska på Åland, men inte finlandssvenska. Åländska är en dialekt som mer liknar uppländska.
  • Ålands egen flagga valdes efter en het debatt 1953. Ålands flaggas dag firas sista söndagen i april månad.

Källa: Visit Åland.

Fler Ålandstips!

Du hittar ännu mer aktiviteter, sevärdheter och upplevelser på VisitAland.com. Här finns även information om resan till Åland.

Visitaland.com