VARAA HETI - takuulla paras hintaAhvenanmaalla matkustaminen

AHVENANMAALLA MATKUSTAMINEN

Ahvenanmaalla on helppo liikkua niin maitse kuin meritse. Perussääntö on helppo: Kaikilla asutuilla saarilla on maanteitä ja lauttayhteys. Muut saaret saavutat parhaiten veneellä. Ahvenanmaan mantereella pisin välimatka itä-länsisuunnassa on vain 50 kilometriä. Parhaat elämykset voivatkin löytyä saarilta ja pikkukylistä. Saat kaiken irti lomastasi kokeilemalla erilaisia matkustustapoja paikan päällä.

JULKINEN LIIKENNE

Ahvenanmaan julkiseen liikenteeseen kuuluu linja-auto- ja saaristolauttaliikenne sekä saaristokuntien taksikuljetukset.

BUSSILIIKENNE

 Linja-autoasema Bussplan sijaitsee Maarianhaminan kaupunginkirjaston vieressä. Linja-autot liikennöivät viittä eri reittiä Ahvenanmaan pääsaaren eri osiin. Huomioi, että iltaisin ja viikonloppuisin vuoroja on rajoitetusti.

Ahvenanmaan ainoassa kaupungissa, Maarianhaminassa, voi matkustaa edullisesti bussilla. Bussireittien lähtö- ja päätepysäkki sijaitsee kaupungin keskustassa Nygatanin ja Torggatanin risteyksen tuntumassa. Kaupungin bussin Mariehamnsbussenin kyydissä voit tehdä kiertoajelun sekä kaupungin pohjois- että eteläosaan.

SAARISTOLAUTAT

Ahvenanmaan paikallinen saaristolautta-liikenne on ilmainen matkustajille. Sen sijaan ajoneuvoista, kuten autosta ja moottoripyörästä ja myös polkupyörästä, peritään maksu. Lauttareitit yhdistävät toisiinsa Ahvenanmaan pääsaaren, kuusi saaristokuntaa sekä Manner-Suomen. Ajoneuvoista, kuten polku- ja moottoripyöristä, autoista ja matkailuvaunuista perittävät lauttamaksut vaihtelevat reitin mukaan.

Neljä pääreittiä

Pohjoinen linja alkaa Manner-Suomesta (Vuosnainen, Kustavi) Brändön ja Kumlingen kautta Vårdöhön. Eteläinen linja alkaa Galtbystä, Korppoosta, ja kulkee Kökarin, Sottungaan ja Föglön Överön kautta Långnäsin satamaan, Manner-Ahvenanmaalle. Poikittainen linja kulkee saariston pohjois- ja eteläosien välissä. Reittiä pitkin pääsee Kumlingen Snäcköstä Sottungan ja Överön kautta Långnäsiin. Föglön linja kulkee Lumparlandin Svinön ja Föglön Degerbyn välillä.

Lisätietoja Ahvenanmaan julkisesta liikenteestä, aikataulut ja lauttapaikkojen varaukset; Ålandstrafiken, puh. 018 525 100

PYÖRÄILE AHVENANMALLA

Ahvenanmaa on kuin luotu pyöräilyyn. Täällä etäisyydet ovat lyhyet, luonto on vaihteleva ja meri aina lähellä. Lähes jokaisen tienmutkan takana odottaa kaunis merinäkymä tai vehreä niitty. Sileät rantakalliot ja mielenkiintoiset nähtävyydet ovat aina lähellä.

Polkupyörälautta

Polkupyörät tarjoavat hyvän matkustusvaihtoehdon, kun haluat tutustua Ahvenanmaahan pyöräillen. Saaristolautat sekä Hammarlandin ja Getan välillä liikennöivä polkupyörälautta yhdistävät pyöräreitit toisiinsa ja luovat eheän tieverkostokokonaisuuden. Pyörälautta liikennöi aikataulun mukaan kesä-, heinä- ja elokuussa.

VUOKRAA AUTO AHVENANMAALLA

Voit jättää oman autosi kotiin ja vuokrata käyttöösi auton Ahvenanmaalla. Ahvenanmaan suurin autovuokraamo RBS biluthyrning toimittaa varaamasi auton veloituksetta hotellille, lentoasemalle tai satamaan Maarianhaminassa. Yritys on Europcarin yhteistyökumppani, minkä ansiosta voit hoitaa autonvuokrauksen jo ennalta Europcarin toimipaikassa kotipaikkakunnallasi. Autovuokraamo toimii Maarianhaminassa huoltoasema St1:n yhteydessä osoitteessa Strandgatan 1 B. Autovuokraamoon voit ottaa yhteyttä suoraan soittamalla numeroon 018-525505 tai nettisivuilla www.rundbergs.com.

AHVENANMAAN TAKSIT

Ahvenanmaalla on hyvät taksipalvelut. Lyhyiden välimatkojen ansiosta taksilla ajaminen on edullista Ahvenanmaalla ja etenkin Maarianhaminassa.Taksit odottavat matkustajia Maarianhaminan lentokentällä lentojen saapuessa. Laiva- ja lentoterminaalissa on maksuton taksipuhelin.

Mariehamns Taxi tarjoaa henkilökuljetuksia, tavarakuljetuksia sekä kuljetuspalveluja 4–8 hengen autoilla. Ahvenanmaan maaseudulla ja saaristossa toimii taksiyhtiöitä ja -yrittäjiä, joista monet tarjoavat myös kahdeksan hengen tilatakseja. 

Kiinnität varmaan huomiota siihen, että kaikissa takseissa on yksilölliset rekisterikilvet, joissa on vanhojen ahvenanmaalaisten laivojen nimiä. Liikenteessä ovat muun muassa Prompt-, Carmen- ja Moshulu-taksit. Kussakin taksissa on tietoja laivasta, jonka mukaan se on nimetty.

Tietoja: Visit Åland