VARAA HETI - takuulla paras hintaNähtävyydet

NÄHTÄVYYDET AHVENANMAALLA

Ahvenanmaalla on paljon koettavaa pienellä alueella. Manner-Ahvenanmaa eli Ahvenanmaan pääsaari on pohjois-eteläsuunnassa vain 45 km pitkä ja matkaa idästä länteen kertyy 50 km. Pienen kokonsa ansiosta Ahvenanmaalla on helppo kulkea ja maakuntaan pääsee tutustumaan vaivatta lyhyessäkin ajassa.

SUOSIKKIKOHTEET AHVENANMAALLA:

 • Merikulkumuseo ja museolaiva Pommern
  Älä unohda vierailla Maarianhaminan uusitussa Merenkulkumuseossa. Tuplasti lisääntyneitten näyttelytilojen lisäksi museossa on nyt myös upea auditorio, kirjasto, josta on kaunis näköala, lukunurkkia, tutkijanhuone, pienoismallipaja ja aivan oma huone lapsille. Kaikkialla museossa on asemia, joissa voi kokeilla erilaisia asioita, kuten esimerkiksi yrittää suoriutua aluksen kiinnittämisestä laituriin simulaattorissamme.Kaunis ja komea purjelaiva on ankkurissa Maarianhaminan länsisatamassa. Nelimastoisella rauta-parkilla on ikää jo yli sata vuotta. Aikoinaan maailman meriä purjehtinut Pommern on nyt avoinna vieraille, jotka voivat tutustua laivassa purjelaiva-kauden historiaan.
   
 • Salt ja merikortteli
  Merikorttelin punaiset ranta-aitat tarjoavat puitteet sekä veneenrakennusperinteille että taidekäsityölle. Guldvivan korupaja, Sea-ateljee, hopeaseppä P-Å:n koruverstas sekä ennen kaikkea SALTin käsityöläistalo ovat todellisia helmiä jokaiselle, joka arvostaa kauniita käsitöitä.
   
 • Judys hantverk & inredning​
  Judy Kuitusen värikkäästä ja muotorikkaasta käyttökeramiikasta voi nauttia entisessä meijerissä kaupungin keskustassa. Kauppa on kuin herkuilla täytetty pieni konvehtirasia. Myynnissä on myös ahvenanmaalaisen Korpi & Gordonin designtuotteita.
 • Mariebad
  Uimahalli-kylpylä meren rannalla on sekä nuorten että vanhempien vieraiden suursuosikki. Lasten leikkiessä kylpylän seikkailualtaassa ja vesiliukumäessä, aikuiset voivat nauttia hierovista suihkuista tai rentoutua porealtaassa. Lämpiminä kesäpäivinä uimahallin oma hiekkaranta on lyömätön.​
   
 • Smartpark
  Smart Park tarjoaa kiehtovia elämyksiä koko perheelle. Kuten nimikin sen kertoo, Smart Parkissa tiedot ja taidot karttuvat leikin ja puuhastelun lomassa. Smart Parkin idea perustuu oppimiseen leikin kautta.
   
 • Smakbyn
  Smakbyn sijaitsee Sundin kunnassa, kivenheiton päässä Kastelholman linnasta. Täällä tarjotaan uusia ja vanhoja makuja, hienoja raaka-aineita ja kokemuksia läheltä ja kaukaa. Smakbyn idea on tarjota jatkuvasti jotain uutta, hyvää ja inspiroivaa! Smakbyn on mestarikoki Michael Björklundin ravintola. Michael on tunnettu kasvo useista suosituista tv-ohjelmista ja keittokirjoista.
   
 • Kastelholms slott
  Tutustu myös Kastelholman linnaan, joka on hyvin säilynyt linnanraunio Sundin kunnassa. Linna rakennettiin 1370 -1380 välillä ja on ainoa keskiajalta oleva linnoitus Ahvenanmaalla. Ruotsin kuningas Gustav Vasa asui täällä pari kuukautta vuonna 1556. Syksyllä 1571 oli Erik XIV ja hänen vaimonsa Karin Månsdotter vangittuina linnassa. Kesäisin linna on auki joka päivä. Linnan lähettyviltä löydät myös Vankilamuseon Vita Björnin ja ulkoilmamuseon Jan Karlsgårdenin.

​HISTORIALLISET NÄHTÄVYYDET

Ahvenanmaalla on monia hienoja nähtävyyksiä jokaiselle historiasta kiinnostuneelle. Varsinkin Sundin kunnassa muinaismuistoalueet sijaitsevat tiheässä. Suosittuihin vierailukohteisiin kuuluvat esimerkiksi Bomarsundin linnoituksen rauniot, Kastelholman linna ja Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo.​

KIRKOT

Ahvenanmaan kirkot ovat ainutlaatuisia. Pienet kirkot on rakennettu useimmiten punaisesta rapakivigraniitista, joka on tyypillinen kivilaji Ahvenanmaan pääsaarella. Maakunnassa on yhteensä 16 kirkkoa, joista monet ovat peräisin keskiajalta. Jomalan kirkko kuuluu Suomen vanhimpiin kivikirkkoihin. Kirkoista nuorin on vuonna 1927 valmistunut St. Göranin kirkko Maarianhaminassa.

MAASEUDULLA

* Bomarsundin linnoituksen rauniot, Sund – alue on aina avoinna
* Borgbodan muinaismuistoalue ja Idan tupa, Saltvik – alue on aina avoinna
* Vanha Postitie
* Kastelholman linna, kesällä opastettuja kierroksia
* Kungsön patterimäki, Jomala – alue on aina avoinna
* Lemböten rauniokappeli, Lemland – alue on aina avoinna
* Sålisin patterimäki, Hammarland – alue on aina avoinna

SAARISTOSSA

* Luostarikellari/Fransiskaaniluostarin rauniot, Hamnö, Kökar – alue on aina avoinna.

RETKELLE OPPAAN KANSSA

Lähde opastetulle retkelle ja tutustu saariston antimiin taitavan ja osaavan oppaan seurassa. Opas esittelee sinulle Ahvenanmaan parhaat palat ja voitte yhdessä vierailla kaikissa maakunnan mielenkiintoisissa nähtävyyksissä. Voitte lähteä myös veneretkelle, melomaan tai tutustua ahvenanmaalaisen oluen tai omenabrandyn valmistukseen.